Ta sałatka to godny następca jarzynowej. Od kilku lat szykuję ją na Wszystkich Świętych

Dodano:
Sałatka warzywna Źródło: Shutterstock / Zarin Andrey
Planujecie już menu na Wszystkich Świętych? Polecam tę prostą sałatkę, która przypomina nieco sałatkę jarzynową, ale jest od niej pożywniejsza. To zasługa jednego dodatku. W mojej rodzinie dobrze się przyjęła.

Wszystkich Świętych to święta, na które zjeżdża się cała rodzina. Po odwiedzeniu grobów i powrocie do domu, aż chce się coś zjeść. Czym podjąć gości? U mnie oprócz obiadu są też różne przekąski. Między innymi ta prosta, ale bardzo pożywna sałatka. Jest godnym następcą jarzynowej.

Czym się różni sałatka Olivier od jarzynowej?

Sałatka Olivier przypomina nieco dobrze nam znaną jarzynową. Wywodzi się z rosyjskiej kuchni i jej podstawą również są ziemniaki i warzywa korzeniowe. Sałatka Olivier jest jednak bardziej pożywna, bo zawiera dodatek mięsa. Zwykle jest to mięso gotowane (cielęcina, kurczak), ewentualnie szynka lub kiełbasa. Sałatka ta jest też bardziej wyrazista w smaku. Może mieć bowiem dodatek szczypiorku, kaparów.

Jak zrobić sałatkę Olivier?

Przygotowanie sałatki Olivier zaczynam podobnie, jak jarzynowej, a więc od ugotowania warzyw. Sięgam zwykle po ziemniaki i marchewkę i gotuję je w mundurkach. Po odcedzeniu i wystudzeniu obieram je i kroję w drobną kostkę. Do sałatki dodaję też ugotowane jajka i mięso. To drugie może być np. z rosołu, pokrojone w kostkę.

Dorzucam też pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz odsączony groszek. Składniki mieszam z majonezem i musztardą, doprawiam, a na koniec posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Przepis: Sałatka Olivier

Sałatka jarzynowa z dodatkiem mięsa

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g gotowanego mięsa (kurczaka, cielęciny lub szynki)
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówZiemniaki i marchewki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź, obierz, pokrój w drobną kostkę. Ugotowane na twardo jajka wystudź, obierz, pokrój w kostkę.
  2. Dokładanie dodatkówMięso oczyść, pokrój w niedużą kostkę. Ogórki i groszek odsącz. Ogórki pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj.
  3. Wykańczanie sałatkiSałatkę połącz z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze schłodź. Przełóż do salaterki, przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Sałatka Olivier – kilka wskazówek

Sałatka Olivier najlepiej smakuje, gdy postoi kilka godzin w lodówce. Wtedy dobrze się schłodzi, a jej składniki przegryzą się. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Sałatkę Olivier można podać w szklanej salaterce lub na półmisku. Można ją ozdobić plasterkami gotowanego jajka, marchewki lub kiszonego ogórka, ewentualnie posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
  • Sałatkę też można też podać w bardziej elegancki sposób, a mianowicie w szklankach lub małych kokilkach.
  • Do sałatki można też podać grzanki lub krakersy.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...